W piekarniach i cukierniach często wykorzystuje się komory fermentacyjne, są do specjalne komory które wykorzystywane są do rozrostu ciasta, dzięki nim ciasto rośnie szybko, urządzenie zapewnia odpowiednią temperaturę oraz wilgotność.
Warto w tym przypadku warto zwrócić uwagę na budowę, często komory fermentacyjne wykonane są z blachy Inox dzięki czemu łatwo możemy utrzymywać czystość, możemy szybko wyczyścić komorę, przed następnym w sadem.
Jak działają komory fermentacyjne do ciasta?
Warto zwrócić uwagę iż w komorach fermentacyjnych będzie panować wilgoć, dlatego też nie możemy skorzystać w tym przypadku ze standardowej blachy, musi być to odpowiedni materiał który nie będzie poddawał się działaniu wody czy wilgoci. Naturalnie znajdziemy także modele które pozwalają na samoczyszczenie, z pewnością przyspieszy to cały proces wzrostu ciasta i przygotowania kolejnych partii. Naturalnie w nowoczesnych komorach fermentacyjnych będziemy posiadali bardzo wygodne panele które będą pozwalały na dowolne zaprogramowanie temperatury oraz wilgotności, obecnie są to panele dotykowe, możemy także spotkać modele komór które możemy programować za pomocą urządzeń mobilnych.
Komory fermentacyjne muszą posiadać odpowiedni hydrostat który będzie na regulował wilgotność w środku, zarządzał wszystkimi dyszami dzięki którym wytwarzana będzie para. Oczywiście na rynku dostępne są różne komory, z pewnością wydajnych piekarnia czy też cukierniach dobrze sprawdzą się wysokie urządzenia w których będziemy mogli umieścić wiele blach ciasta, dzięki czemu równoczesny wypiek pozwoli na uzyskanie wysokiej wydajności.
Kiedy poszukujemy komory fermentacyjne warto wejść na stronę producenta https://crispan.pl/komory-fermentacyjne/, Znajdziemy tam informacje, dane techniczne wielu różnych komór które będzie można zastosować z powodzeniem w wielu piekarniach czy też cukierniach. Warto zwrócić uwagę na wysokie modele które mogą obsługiwać wózki, dzięki nim z pewnością umieszczenie wsadu będzie dużo szybsze. Oczywiście są to komory fermentacji kontrolowanej, w tym przypadku mamy możliwość zablokowania fermentacji, dzięki czemu będziemy mogli przygotować ciasto wieczorem które zostanie poddane obróbce w nocy lub też rano.